ratatouille
Guides

Fransk mad for begyndere – dette skal du smage

Det franske køkken er lig med gode ingredienser, baguettes og fantastiske saucer, men er du egentlig klar over hvad fransk mad nærmere bestemt går ud på? Fransk madlavning fokuserer først og fremmest på smagen, og hvis du er nybegynder med hensyn til fransk mad, så bør du læse videre her, hvor du kan få et par bud på nogle klassiske franske retter som du ikke bør snyde dig selv for at prøve.

Quiche Lorraine

Denne klassiske franske tærte bør du bestemt prøve, hvis du får chancen for det. Tærten er opkaldt efter den region, hvor den i sin opstod, og har rødder helt tilbage til middelalderen. Denne lækre tærte er smækfyldt med porrer og bacon, og vil uden tvivl kunne få mundvandet til at løbe på enhver der støder på den.

 

Nicoise salat

Middelhavsbyen Nice er b.la. kendt for sine smukke strande, berømthederne og ikke mindst den velsmagende Nicoise salat. Når du bestiller en Nicoise salat, så vil du få serveret en utrolig lækker salat, der er sprængfyldt med frisk tun, æg, kartofler, oliven og bønner, der simpelthen repræsenterer middelhavet på én tallerken. På trods af det store indhold af tun, så er der dog ikke tale om en overvægt af ”fisket” smag i denne klassiker, så du behøver ikke bekymre dig, hvis du nu ikke er verdens største fan af fisk.

Bisque

Det franske køkken er verdensberømt for deres bisques , hvilket er en dejligt cremet skaldyrssuppe, der er intet mindre en et vaskeægte ikon på den kulinariske scene. Forestil dig bare store stykker af frisk hummer i en lækker bouillon – selvfølgelig med et godt stænk fransk cognac i. Når den er lavet rigtigt, så vil du kunne nyde en kompleks smagssammensætning, der virkelig har placeret Frankrig på verdenskortet.

Ratatouille

Som med f.eks. den italienske pizza, har denne franske gryderet sin oprindelse i de fattigste borde, hvor man typisk brugte rester eller det man lige havde ved hånden til at lave retten. Med en hovedvægt på aubergine er denne grøntsagsret en billig, men utroligt velsmagende ret, der er elsket af stort set alle franskmænd.

Coq au Vin

Coq au Vin er endnu en fransk klassiker, og hvis du nu ikke mestrer fransk, så betyder dette ganske enkelt “hane i vin”. Denne ret blev oprindeligt opfundet i de franske landsbyer, hvor flertallet af indbyggerne ikke havde de store midler til rådighed. Dette betød, at der absolut intet skulle gå til spilde, hvilket var dårlige nyheder for landets mange haner, der nu endte i suppegryden. Grundet hanernes temmelig seje kød var der nu brug for en ret, der kunne gøre denne ”hankylling” mere spiselig. Tingene har dog ændret sig siden gamle dage, og Coq au Vin laves nu oftest med kylling, der fyldes med grøntsager. Dette er oven i købet en ret, der forholdsvist nemt kan laves derhjemme, og vil uden tvivl blive en ny familiefavorit fra det sekund retten lander på middagsbordet.

Crepes

Sidst men ikke mindst afsluttes der med en gammel kending – pandekagen – der på fransk går under navnet crepes. Denne alsidige dessert er ganske enkelt gudeskøn, og består af en tynd pandekage, der kan fyldes med stort set alt det sødeste du kan forestille dig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *