”End ikke stenaltrene er sparet...”


 

En lang truende barriere af pigtråd, cement og vagttårne kløver Middelhavets skønneste ø, Cypern, midt igennem på langs og laver grimme sår i Nikosias gamle bydel.

Den ”grønne linje” beskyttes af UN´s blå hjelme. Lokalbefolkningen siger ”Attilas linje”, det navn som tyrkerne gav den ved invasionen.

Besættelsens svøbe har ramt det ældste kristne samfund i Europa, dets kunstskatte, dets kultur og religion: fantastiske romerske og byzantinske kirker, store klostre, mosaikker og frescoer af uvurderlig værdi. Forfædrenes arv, som under tyrkerne er blevet plyndret og ødelagt.

Man skal bare passere “Attila-linjen” ved check-pointet i Nicosia, så ser man det. Man modtages med en provokerende plakat med Kemal Atatürks berømte frase: “Hvor er jeg glad for at være tyrk”. Efterkommere fra det osmanniske rige har i national stolthed udhugget en halvmåne og en rød stjerne på klippesiden af Pentadattilosbjergene, som dominerer den vidtstrakte slette.

Det tyrkiske flag vejer på Agia Paraskevi-kirken i landsbyen Angastina, som før var græsk-ortodoks.

Kirken ombygges til moské. Tårnet, hvis kors er pillet ned, tjener som minaret med en højtaler i hvælvingen.

En ung arkæolog, Christodoulos, siger “Jeg er døbt her!”  Stemmen dirrer af bevægelse. Han er en af de 200.000 græsk-cyprioter, som tyrkerne fordrev fra Nordcypern for tredive år siden. Han knæler ned, hvor dåbskapellet stod engang, og tænder et lys. De tyrkiske murere, som nyder middagspausen lænet op af korrundin, betragter ham nysgerrigt. ”Hver gang jeg kommer tilbage, er det blevet værre”, sukker Christodoulos.

Vi standser i Trachoni. Her lå tidligere Vor Frue Kirke i Panagia, en sand perle fra renæssancen.

Den bærer præg af vandalisme. Kun murene står tilbage. Man har end ikke sparet stenalteret. Det ligger brudt i stykker i et hul, som man nylig har gravet i jagt på Gud ved hvilke skatter.

Ved hvert stop på turen vokser foragten og mistroen. En trist pilgrimsfærd, en via dolorosa fra det ene gamle kristne sted til det andet. Ved landsbyen Peristerona på vejen til Famagosta er det middealderlige kloster for Sant Anastasia blevet indrettet til stald med køer. De står og gumler græs i sig mellem resterne af de antikke celler. Kirkegårdens grave er blevet skændet og gravsten hugget itu.

Ude ved kysten er mange kirker blevet til restauranter, barer og natklubber til turisternes fornøjelse. På kanten af klippetoppen Lapetos, ud mod havet, er kirken og klosteret for Agia Anastasia blevet et prægtigt hotel med svømmepool udgravet i klosterhaven og spillekasino under klokketårnet.

Så at sige hele den kunstneriske arv fra den ortodokse kirke - d.v.s. 520 bygninger, kirker, klostre og kapeller – er blevet plyndret, ødelagt og skæmmet. Kun tre kirker og et kloster, nemlig Sant Barnabas-klosteret, der er blevet museum, er i nogenlunde hæderlig stand.

“Lemlæstelsen ser vi, men EU foretrækker at vende hovedet den anden vej”, siger en bitter udenrigsminister, George Iacovou. ”Vort eneste håb er, at en eller anden - under forhandlingerne om Tyrkiets optagelse i EU – trækker disse skammens akter frem.”

Nicosias Byzantinske Akkademi har indsamlet en nøjagtig og pinlig dokumentation om de tyrkiske ødelæggelser. For to år siden begyndte man en dialog på interreligiøst plan mellem den ortodokse biskop Nikiforos fra det historiske kloster i Kykko og muftien Lefka. Et forsög på at overvinde fortidens splittelser og nå til et samarbejde.
 

Men politikerne har det sidste ord.

Tyrkerne mener, at de ødelagte kirker og klostre skyldes begge parter i krigen, mens ombygningen til restauranter, barer og hoteller blev gennemført for at bygningerne ikke skulle styrte sammen....

Og hvad angår at lave kirker om til moskéer så er det en gammel osmannisk skik...

 

Kan Tyrkiet komme ind i EU med en så foruroligende entrébillet?

G.Johnsen

Spørg ikke mig - Det går jo ad helvede til med hele EU og især Danmark.

Takket være Muhamedanere og Regeringen!

Visitors online:  - right now
Send to your friends

free counters

 

English

American

Canada

Dansk

Norsk

Svensk

Nederland

Chinese

Greece

Russian

 Copyright © 1997-1998-1999-2000-2001-2002-2003-2004-2005-2006-2007-2008 - 2009 - 2010 - 2011 - Bent Ba