Fødevareministeren kapitulerer - markedskontrol af hestepas opgives.

Den varslede skærpelse af kontrollen på de danske hestemarkeder er afblæst. Fødevareministeriet har meddelt, at Fødevareminister Henrik Høgh har taget hestemarkedernes indsigelser for gode varer og opgivet indførelsen af hestepaskontrol på de mange årlige markeder i Danmark.

Siden årets begyndelse har hestepas og identificerbar mærkning været obligatorisk for alle heste, der tages med på marked med henblik på salg. For disse heste har overgangsreglerne ikke været gældende, og det har altså været lovkrav, at alle markedsheste samt heste til slagtning og eksport, skulle registreres med pas med det samme. Fødevarestyrelsens kontrol på hestemarkederne skulle være med til at sikre, at alle heste registreres som påkrævet. Der har dog lige fra begyndelsen været problemer med at omsætte loven i praksis.

Allerede i sommeren 2010 skulle markedshestenes obligatoriske pas have været gennemgået under samtlige markeder. Dengang blev kontrollen i første omgang udskudt et år. Begrundelsen på daværende tidspunkt var, at hestemarkederne ikke havde modtaget tilstrækkelig information om kontrollens praktiske gennemførelse fra Fødevareministeriet. I forsommeren 2010, umiddelbart inden højsæsonen for hestemarkederne, udtalte Henrik Høgh i en pressemeddelelse, at ministeriet ville gå i dialog med hestemarkedernes repræsentanter for at klarlægge rammerne omkring kontrollens gennemførelse i 2011. Denne dialog har nu ført til, at Henrik Høgh har bøjet sig for markedernes anmodning om helt at droppe kontrollen.

”En dæmper på markedsstemningen”

Markedsrepræsentanter fra Hjallerup og Vorbasse marked deltog i de formelle møder med Fødevareministeren med mandat fra de øvrige af landets hestemarkeder, skriver Nordjyske Stiftstidende. Repræsentanternes argument for at lade kontrollen falde bort er, at hestemarkederne ikke vil kunne gennemføres med kontrol. Hestehandlerne vil simpelthen holde sig væk, og kontrollører mellem de opbundne heste ville ødelægge den gode markedsstemning og handlelyst blandt de besøgende.

Bestemmelserne om obligatoriske hestepas er indført for at føre kontrol med bl.a. hestens medicinindtag, og det egentlige formål fra Fødevarestyrelsens side er at sikre, at medicinrester ikke ender i de fødevarer, vi indtager. Argumentet for at opgive markedskontrollen er således, at hestenes pas fremover kontrolleres ved eksport eller slagtning i Danmark, og kontrol på hestemarkederne er formålsløst i forhold til fødevaresikkerhed.

”Det er en lille del af de danske heste som i sidste ende ender som konsum, så derfor havde hestemarkederne ret i kritikken af, at en 100 procent kontrol var for voldsom” siger Fødevareminister Henrik Høegh til Nordjyske Stiftstidende.

Hvad med velfærden?

På Hjallerup Marked er der ifølge markedsledelsen indgået samarbejde med Videnscentret for Heste, Hestens Værn og Dyrenes Beskyttelse for at undgå kontrollen. ”Med disse organisationer i ryggen, håber vi på en ordentlig omtale i forbindelse med dyrevelfærd og markedet som helhed”, udtaler Dennis Kvesel fra Hjallerup Marked til Nordjyske Stiftstidende. Han håber, de kontrolløse markeder kan fortsætte, når blot de nævnte organisationer siger god for dyrevelfærden.

INGEN dyreværnsorganisation kan kigge sig selv i spejlet og sige god for disse markeder!

Hestene står bundet til en pæl gennem flere dage i silende regn, i bagende sol ofte uden vand. De transporteres over store afstande og er så trætte, at de ikke kan stå oprejst på benene. Hestene er angste og stressede.

På hestemarkederne finder vi nogle af de ringeste heste i Danmark. Det er heste, der byttes rundt mellem hestehandlerne og flytter rundt fra marked til marked uden et fast sted at være, heste som ingen vil have. Det er ofte syge eller skadede heste, som ikke kan sælges.

Dette kan nu fortsætte ufortrøden med Fødevareministeriets godkendelse, på de danske hestemarkeder.

Vi håber Henrik Høgh vil kigge på dyrevelfærdet igen og genindføre den kontrol, der endnu ikke har fundet sin vej til hestemarkederne.

PS: Nu har vi fået ny Fødevareminister, så får vi se om han er opgaven voksen!

Venlig hilsen
Janne Junker
Formand
Foreningen nyt Hesteliv
Spedsbjergvej 81
DK 5491 Blommenslyst
Tlf.: + 45 2635 5865
E-mail: info@nyt-hesteliv.dk
www.nyt-hesteliv.dk

 

 

Vi har modtaget to nye heste fra en vanrøgtsag og i den forbindelse er følgende pressemeddelelse udsendt:

Heste i klemme i krisen

Foreningen nyt Hesteliv på Fyn har i løbet af de kolde vintermåneder modtaget langt flere anmeldelser af hestevanrøgt end sædvanligt. Senest har en række anmeldelser i Nordjylland med chokerende billeder af afmagrede heste spærret inde i en lade sat dyrevelfærdsforeningen på overarbejde. Et større detektivarbejde har nu reddet to af hestene fra det mørke liv i laden.

Torturkammer udstillet på hestegalleri.dk

Foreningen nyt Hesteliv modtog i sidste uge flere anmeldelser af hestevanrøgt fra brugere af den sociale internetportal hestegalleri.dk. En annoncør havde indrykket en salgsannonce med overskriften ”billige plage”, men billederne i annoncen viste på ingen måde salgsegnede dyr. Billederne viste derimod heste spærret inde i en lade, uden adgang til hverken foder, vand eller dagslys.

”Den lade ligner mest af alt et torturkammer for dyr”, udtaler Janne Junker, der er formand for Foreningen nyt Hesteliv. ”Der er ingen tvivl om, at hestene har haft det forfærdeligt. Det er en ekstremt alvorlig sag”.

Billederne viser heste bundet i snerrende jernlænker omkring halsene med nøgne sår, hvor pelsen er skællet af i store totter. Heste med gamle sår på de tynde flanker og med en beskidt, forhutlet pels, der vidner om, at der ikke findes et tørt leje i stalden, hvor hestene kan ligge ned. Der er ingen strøelse, og hestene er tvunget til at stå op døgnet rundt eller lægge sig i skidtet. Ingen ved, hvor lang tid der er gået, siden de har mærket dagslyset eller haft mulighed for at bevæge sig i det fri.

Opklaringsarbejde

Sagen om hestene fra hestegalleri.dk blev øjeblikkeligt anmeldt til Nordjyllands Politi på baggrund af de frygtelige billeder. Herfra startede en større optrevling af sagen i søgen efter de indespærrede heste. Annoncen på hestegalleri.dk var lukket ned og adressen utilgængelig. To af de i alt 15 heste blev lokaliseret og købt fri af det usle liv bag lukkede døre af Foreningen nyt Hesteliv, hvor de nu kan tilbringe resten af deres liv.

Et stigende antal sager

Sagen fra Nordjylland er desværre kun en enkelt ud af en række alvorlige vanrøgtsager denne vinter. Senest har en anmeldelse på Vestsjælland ført til fundet af flere heste i elendig stand på en fold fuld af skrammel. I december måned blev en hestebestand på 45 ponyer i Christiansfeld aflivet på stedet under et veterinært kontrolbesøg. De var stærkt udsultede og led voldsomt på grund af manglende behandling af den smertefulde hestelidelse kværke.

Foreningen nyt Hesteliv mærker en tydelig stigning i antallet af henvendelser om vanrøgt af heste.

”Anmeldelserne drejer sig primært om tynde heste, dårlige forhold i stalde og på folde, manglende hovpleje og pasning eller lignende. Det er tydeligt, at krisen for alvor slår igennem nu i de dårligste af hestestaldene landet over”, udtaler Janne Junker.” Dyrene har lav prioritet, når pengene ikke rækker særligt langt, og så bliver der skåret ned på alt lige fra smed til den daglige fodring. Det bliver hurtigt en vane at glemme dyrene, deres behov bliver i mange tilfælde groft forsømt, når pengene ikke slår til”.

Markedet for salg af heste har bevæget sig langsomt hele krisen igennem, og de handlende forholder sig afventende i håbet om bedre tider. Og mens de handlende venter, venter hestene…

E-mail: info@nyt-hesteliv.dk
www.nyt-hesteliv.dk

Have you been following the helicopter roundups of wild horses on the California/Nevada border?

The Bureau of Land Management says there are too many horses for the range to carry, so they "roundup" and ship hundreds to BLM corrals and pastures in other states where there are now 34,000 horses costing taxpayers $27 million a year.

But even worse, animal activists say the roundups are dangerous for the horses. Earlier this year, more than 100 horses died as a result of one roundup in Nevada.

Opponents say the BLM is simply caving in to commercial farmers who pay to run their livestock on public lands. In fact, there are now five times more livestock on these lands, than wild horses.
You decide:

 

Read more: horses, california, nevada, roundup, animal welfare, bureau of land management, wild horses, helicopter roundups, horse roundups

Send this page to your friends

Click here to send this page to a friend!

 Topliste.dk - Danmarks førende topliste

  Free counter and web stats

 susnet.se tjänster - statistik och besöksräknare utan reklam

 


Copyright © 1997-1998-1999-2000-2001-2002-2003-2004-2005-2006-2007-2008 - 2009 - 2010 - 2011 - 2012 - 2013 - 2014 - Bent Bay